***** 5 OCTOMBRIE 2020 - ZIUA MONDIALA A PROFESORILOR*****

joi, aprilie 12, 2012

INFORMARE CSDR - ÎNTÂLNIRE CU PRIMUL MINISTRU

Informare privind întâlnirea Primului Ministru cu președinții confederațiilor sindicale
În virtutea unei informări corecte și eficiente a membrilor de sindicat, Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) vă transmite mai multe detalii privind întâlnirea ce a avut loc ieri la Palatul Victoria între Primul Ministru Mihai Răzvan Ungureanu și liderii confederațiilor sindicale.
Întrevederea a debutat cu o scurtă expunere de intenții a premierului care le-a spus celor cinci lideri sindicali că nu promite nimic deocamdată, dar speră ca în curând să fie recuperate tăierile salariale operate în 2010 în sectorul bugetar. Premierul a explicat și de ce a solicitat această întâlnire deoarece, în opinia sa, dialogul social reprezintă o problemă fundamentală pentru funcționarea unui stat de drept și că își dorește un dialog consolidat cu sindicatele și reprezentanții societății civile întrucât acest lucru “reflectă valoarea actului de guvernare.”
Pentru ca acest dialog social să funcționeze, președinții de confederații au ridicat problema deblocării funcționării CES-ului și a Consiliului Național Tripartit. În acest sens, președintele CSDR, Iacob Baciu, a prezentat premierului un material despre modul în care funcționează dialogul social bi și tripartit.
Referitor la posibilitatea recuperării celor 25% tăiați din salarii, Ungureanu a susținut că salariile bugetarilor pot reveni la valoarea din mai 2010 doar dacă evidența macroeconomică o va permite. Oricum, dacă salariile se reîntregesc sau nu,acest lucru se se va afla la începutul lunii viitoare, după ce Guvernul va discuta noul accord cu membrii FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale.
De asemenea, premierul a solicitat liderilor sindicali soluții la probleme precum salarizarea, locurile de muncă, serviciile sociale și de sănătate: “Servim aceleași interese fundamentale”, ambele tabere dorindu-și combaterea sărăciei și un nivel de trai mai ridicat pentru români. El a explicat că toate aceste preocupări pot deveni realitate dacă “repornește motorul economiei”, indiferent de evoluția economică din regiune sau de pe continent: “Să vedem cum facem ca economia românească să revină la o altitudine de croazieră promițătoare pentru proiectele sociale comune. Pentru asta, este nevoie de performanță care să genereze la rândul ei performanță” .
În acest context, s-a stabilit un plan pentru întâlniri periodice la care ar urma să se găsească soluții privind ocuparea forței de muncă și piața muncii, unde prioritară va fi ocuparea tinerilor, în condițiile în care 55% dintre absolvenții de liceu sau studii universitare ajung șomeri sau asistați sociali.
O altă problemă abordată a fost impactul produs de modificările la legislația muncii asupra relațiilor de muncă, liderii sindicali arătând că aceste relații au fost dereglementate prin desființarea Contractului Colectiv de Muncă la Nivel Național și prin imposibilitatea negocierilor contractelor colective la nivel de sector și de unitate. În acest sens, până pe data de 16 aprilie, Ministerul Muncii are obligația să finalizeze o analiză privind piața muncii și politicile de ocupare, avându-se în vedere faptul că partea sindicala a arătat că, în urma modificării legislației, s-a dublat numărul persoanelor angajate cu salariul minim pe economie.
Depolitizarea, consolidarea și eficientizarea Inspecției Muncii, astfel încât aceasta să funcționeze ca o instituție independentă și autonomă față de factorul politic și în interesul legii – a fost o altă solicitare a liderilor sindicali. Aceștia au susținut că Inspecția muncii nu are doar obligația să verifice accidentele de muncă ci și modul în care angajatorii respectă și aplică legislația muncii și contractele colective.
Nu în ultimul rând, președintele CSDR a prezentat premierului și problemele specifice cu care se confruntă personalul din învățământ. Pentru rezolvarea problemelor anexate, s-a solicitat organizarea unei întâniri a premierului doar cu reprezentanții sindicatelor din acest sector de activitate.
În concluzie, întrevederea cu premierul Ungureanu, la care au participat și miniștrii muncii, finanțelor,economiei, transporturilor, s-a devedit a fi una informală, de tatonare reciprocă, urmând ca viitorul să confirme dacă a fost sau nu benefică pentru angajați.
Departament Comunicare CSDR