***** 5 OCTOMBRIE 2020 - ZIUA MONDIALA A PROFESORILOR*****

joi, octombrie 13, 2011

COMUNICAT FSLI - 12 OCTOMBRIE 2011

FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT

Deputații Puterii legiferează încălcarea drepturilor cetățenești

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ își exprimă nemulțumirea privind decizia parlamentarilor care au votat astăzi, 12.10.2011, Legea pentru aprobarea, cu modificari, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Principala modificare pe care o aduce acest act normativ este prelungirea termenelor în cadrul cărora se vor executa hotărârile judecătorești având ca obiect plata unor drepturi salariale pentru angajații din sistemul bugetar. Prin urmare, salariații care au câștigat procesele ar trebui să își primească drepturile în intervalul 2012-2016, respectiv 5% din valoarea titlului executoriu în 2012, 10% - 2013, 25% -2014, 25% - 2015 și 35% - 2016.
În ciuda semnalelor de alarmă transmise în mod oficial de toate instituțiile reprezentative ale puterii judecătorești, deputații care susțin Guvernul Boc au legiferat ticăloșia Executivului de a încălca atât drepturile cetățenești consacrate de Constituția României și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cât și prerogativele celei de-a treia puteri în stat. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României este încă o dovadă că nu trăim într-un Stat de drept.
Federația noastră se va adresa instituțiilor Uniunii Europene pentru a sesiza aceste derapaje și pentru a câștiga drepturile care li se cuvin angajaților din învățământ.
Vă reamintim faptul că angajații din învățământ au de recuperat de la Statul român, în urma proceselor câștigate, aproximativ 6 miliarde de lei, însemnând 1,2% din PIB. Orice întârziere înseamnă eforturi financiare suplimentare pentru bugetul țării, având în vedere dobânzile și rata inflației care trebuie luate în calcul, în momentul în care se vor face plățile.
Simion Hancescu, președinte FSLI