***** 5 OCTOMBRIE 2020 - ZIUA MONDIALA A PROFESORILOR*****

miercuri, aprilie 07, 2010

7 aprilie 2010, ora 9.30 sediul MECTS prima întâlnire sindicate-minister pentru Legea Educației Naționale

Dacă lucrurile se desfășoară normal, conform www.edu.ro, mâine (7.04.2010) la ora 9.30 avem prima întâlnire cu conducerea ministerului pe marginea Legii Educației Naționale.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, ca de obicei, are un set de peste 100 de amendamente ale acestui proiect de lege, asta lăsând la o parte greșelile gramaticale, dezacordurile și incoerența proiectului propus de către minister.
Mulțumesc și pe această cale celor care au transmis propuneri la acest proiect. Mulțumesc și colegilor din Biroul Operativ al FSLI și liderilor din organizațiile afiliate la FSLI pentru implicare. Mulțumesc juriștilor din FSLI. Și nu în ultimul rând, mulțumesc prim-vicepreședintelui FSLI SIMION HANCESCU pentru sintetizarea și perseverența în elaborarea acestui material. Cu siguranța o să aveți mâine materialul și articolele modificate.
Încerc o sintetizare a elementele principale care trebuiesc clarificate și argumentate. Pornind de la premisa că se dorește o reformă a sistemului nu o restructurare (personal eu văd mai mult dorința de restructurare și iar restructurare a sistemului de învățământ) consider că sunt câteva lucruri care necesită o analiză mai amănunțită:
- trecerea clasei a 9-a la gimnaziu: elevul la 16 ani nu are nici o calificare chiar dacă teoretic poate să lucreze în conformitate cu Codul Muncii, iar pe de altă parte lipsa spațiilor și a personalului;
- componența Consiliului de Administrație a unității de învățământ, blochează actul decizional și politizează foarte mult acest organism de conducere; se poate transforma școala într-un circ politic;
- dispariția titularizării în sistem duce la lipsa de personal în unele unități, continuitatea la nivelul clasei are de suferit iar acest lucru duce la o scădere a calității în învățământ;
- finanțarea învățământului preuniversitar privat la fel ca și cel de stat duce la plecarea personalului din învățământ către domeniu privat. Asta deoarece în sistemul de stat nu se poate salariza decât în conformitate cu Legea Salarizarii Unitare (maxim 30% sporuri) indiferent cât de bun este personalul de predare. În schimb, în învățământul privat se poate face orice fel de salarizare. Cred că nu este intenția acestei legi să privatizeze sistemul de învățământ preuniversitar.
Exemplele ar putea continua....
Sursa: Liviu Marian Pop - secretar general FSLI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu