***** 5 OCTOMBRIE 2020 - ZIUA MONDIALA A PROFESORILOR*****

marți, martie 16, 2010

GUVERNUL BOC CONTINUĂ SĂ IA MĂSURI ABERANTE

Guvernul Boc, pentru a demonstra, încă odată, că nu este capabil să găsească soluții care să conducă la ieșirea României din criză, vrea să reducă deficitul bugetar, sacrificând salariații din învățământ.
Astfel, Executivul a emis O.U.G. nr.18/2010 act normativ care prorogă pentru anii 2011, 2012 și 2013 punerea în executare a sentințelor judecătorești pronunțate după data de 01.01.2010, care au ca obiect acordarea unor drepturi bănești. Această decizie a fost luată ca urmare a miilor de sentințe date de instanțele judecătorești prin care se recunoaște valabilitatea Legii nr. 221/2008.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ respinge în mod ferm această „soluție” ilegală și disperată identificată de Guvernul României și își rezervă dreptul, în paralel cu declanșarea acțiunilor de protest, de a o ataca, prin Avocatul Poporului, la Curtea Constituțională.
Departamentul Comunicare
București, 15.03.2010
Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei referitor la demararea unor acţiuni sindicale
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a luat act de acţiunile de protest organizate astăzi în două unităţi de învăţământ din ţara (una în judeţul Buzău şi una în judeţul Tulcea), de acţiunile similare ce se anunţă în zilele următoare şi de decizia Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ privind organizarea unor manifestări sindicale.Urmare a existenţei acestui context, purtătorul de cuvânt al MECTS, doamna Melania Vergu, declară următoarele:
„Conform celor stabilite la întâlnirea pe care ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, domnul Daniel Petru Funeriu, a avut-o miercuri, 10 martie, cu liderii sindicatelor reprezentative din învăţământ, în cel mult două săptămâni la sediul MECTS va avea loc o întâlnire la care vor participa şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Obiectivul acestei întâlniri este acela de a clarifica şi a pune în acord o serie de interpretări legate de acordarea sporurilor şi a altor drepturi, cum ar fi, de exemplu, biletele de odihnă pentru cadrele didactice. De asemenea, se vor căuta soluţii coerente privind aplicarea hotărârilor judecătoreşti existente la ora actuală în mai multe judeţe.Reamintim faptul că salarizarea în domeniul bugetar se face în baza Legii 330 şi a altor acte legale subsecvente. Legea va fi respectată, iar salariile vor fi plătite conform acestor prevederi legale în bugetul MECTS fiind prevăzute absolut toate sumele necesare.
Considerăm că fiecare federaţie sindicală are libertatea de a lua orice decizie referitoare la modul în care apără interesele propriilor membri, însă ne-am fi dorit ca aceste hotărâri să fie adoptate abia după încheierea discuţiilor comune privind identificarea celor mai potrivite soluţii în interesul tuturor părţilor. De asemenea, precizăm că în data de 9 martie 2010, a fost adoptată OUG 18, publicată în Monitorul Oficial nr. 162/12.03.2010, act ce reglementează modul în care se va realiza plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti. Conform acestui act normativ, «plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executori în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010, se realizează astfel: în anul 2011 se plăteşte 34% din valoarea titlului executoriu; în anul 2012 se plăteşte 33% din valoarea titlului executoriu; în anul 2013 se plăteşte 33% din valoarea titlului executoriu».
"BIROUL DE PRESĂ - 15.03.2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu