***** 5 OCTOMBRIE 2020 - ZIUA MONDIALA A PROFESORILOR*****

sâmbătă, noiembrie 21, 2009

TOAMNA VRAJBEI NOASTRE

CAMPANIA DE RECOLTARE DE SEMNĂTURI S-A ÎNCHEIAT !
Lume, lume ! Veste mare de la înalta stăpânire de la MECI ! După o adâncă chibzuire, în înţelepciunea sa, MECI porunceşte la tot poporul şcolar:
- elevii vor avea zi liberă în 30 noiembrie şi vacanţă începând cu 14 decembrie, pentru că merită (ştiu ei de ce !);
- dascălii şi ceilalţi slujbaşi ai şcolii vor avea zile libere fără plată în 30 noiembrie şi 14-18 decembrie, pentru că asta merită (ştiu şi ei de ce !).
MANAGERI DE ŞCOALĂ NOUĂ
După ce, atât prima cât şi a doua notă a MECI cu privire la aplicarea măsurilor art. 10 din Legea 329/2009, a declanşat o campanie de strângere de semnături prin care salariaţii din învăţământ sunt de acord cu acordarea de zile libere neplătite în vacanţa de iarnă pentru a le fi diminuat salariul în lunile noiembrie şi decembrie cu 15,5%, vestea că MECI a decis să reglementeze, de la nivel central, perioada când se vor lua aceste zile libere, a declanşat, cu siguranţă, un oftat de uşurare din partea directorilor de şcoli din toată ţara.
Dar nu putem să trecem cu vederea felul în care a fost gestionată această problemă în unele unităţi de învăţământ.
Pentru că, în cele mai multe cazuri, profesorii nu au acceptat să muncească fără să fie plătiţi, au fost situaţii în care unii directori, crezând probabil că aşa se vor place mai plăcuţi şefilor, au încercat să folosească o gamă foarte largă de metode, strategii şi tactici manageriale, doar-doar vor rezolva problema:
-informarea incorectă sau dezinformarea salariaţilor;
-rugăminţi care au ajuns până la vărsarea de lacrimi;
-certuri ca la uşa cancelariei;
-crize de autoritarism şi ameninţări;
-acordarea de zile libere fără plată retroactiv (de exemplu, pentru învăţători, în vacanţa de la începutul lunii noiembrie) etc.
Cu toată harababura creată, MECI a realizat, poate fără a avea intenţia, ceva: un test, nu numai pentru directori ci şi pentru ceilalţi actori de pe scena şcolii noastre. Dacă am considera că a fost un exerciţiu, o simulare de descentralizare, un test de rezolvare a unei situaţii de criză, atunci ar trebui să tragem trista concluzie că unii dintre ei nu ar fi trecut testul...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu