***** 5 OCTOMBRIE 2020 - ZIUA MONDIALA A PROFESORILOR*****

miercuri, iulie 22, 2009

ANDREI PLEȘU: UN MINISTRU, CÂȚIVA PROȘTI ȘI MULTE LICHELE

Din când în când, miniştrii noştri se poartă normal. Dar în clipa următoare, se izbesc de solidaritatea impură a derbedeilor de toate culorile şi de toate calibrele. Un caz tipic este scandalul „universităţii Spiru Haret“.
Orice om cu capul pe umeri se cruceşte când constată amploarea neruşinată (şi lucrativă) a acestei întreprinderi. Cum a fost posibilă? Cum a putut funcţiona atâta amar de vreme?
Să recapitulăm: pentru ca această şmecherie naţională de proporţii să apară, a fost nevoie, mai întâi, de un personaj ca Aurelian Bondrea, despre care am mai avut neplăcerea să scriu – inutil – şi cu alte prilejuri. Individul a avut toată viaţa îndemânarea de a transforma dezonoarea în sursă de venit. A fost şef de cadre la Ministerul Învăţământului, cu mari aptitudini de politruc. A patronat falsificarea diplomelor de savant mondial ale Elenei Ceauşescu (o bună pregătire pentru falsificarea a zeci şi zeci de mii de diplome după 1991), a avut la îndemână, nu se ştie cum, fonduri suficiente pentru a întemeia un imperiu academic obez, cu mai mulţi studenţi decât zece Heidelberg-uri la un loc. Ca să zicem aşa, o lichea de vârf, un tâlhar de elită, ajuns vedetă.
Dar Bondrea singur nu era suficient. Mai era nevoie de tembelismul eficace al unor finanţatori occidentali care, în 1990, evitau să sprijine învăţământul de stat, controlat, chipurile, de „postcomunişti“ (ministru era, pe atunci, Mihai Şora!) şi investeau, principial, în cel particular, unde se aţinea „apoliticul“ Bondrea. Mai era nevoie şi de o armată de părinţi necăjiţi care, pentru mândria de a avea copii „cu diplomă“(chiar dacă subpregătiţi), au fost dispuşi să investească. Copiii înşişi, deştepţi cum sunt, au aflat repede că e mult mai uşor să te faci intelectual pe bani, decât să ai de-a face, mereu, cu „pedanţi profesori şi examene grele“. A lua o licenţă la „Spiru Haret“ (în paranteză fie spus, Bondrea ar fi putut avea decenţa să compromită un nume mai puţin glorios al şcolii naţionale) a devenit, rapid, un troc rentabil. Şi pernicioasele candori vestice şi vanităţile părinţilor şi lenea veselă a câtorva generaţii de tineri, puşi pe succese la îndemână, şi indiferenţa (vinovată) a miniştrilor de până acum ar fi fost excelente premise pentru un delir instituţional de anvergură, dar n-ar fi dat, prin ele însele, rezultatul scontat. Mai trebuiau şi profesori dispuşi să intre în combinaţie. Unii o vor fi făcut în chip inocent. Alţii, de nevoie: un salariu în plus nu poate să strice în vremuri grele. Alţii – Gheorghe Onişoru de pildă – pentru că n-au rezistat să-şi văduvească CV-ul de o scârboşenie în plus.
Trebuie spus, de altfel, că CAP-ul Bondrea oferea mari beneficii pentru cariera academică: titluri universitare de exemplu, oferite din burtă, fără procedurile standard. Aşadar, diplome false, grade universitare false, câştiguri fabuloase (unele redistribuite în familie, căci, din câte ştiu, pro-rectorul „stabilimentului“ e fiul lui Bondrea senior). De curând, a apărut şi perspectiva unei extinderi spre vest: vom livra diplome prin învăţământ la distanţă în Germania! Încasări în valută pentru performanţă zero.
Din fericire, avem, în sfârşit, un ministru care are curajul să se răfuiască bărbăteşte cu această dihanie. Dar avem şi proteste: o pestriţă clientelă a falsei universităţi se burzuluieşte prompt. Dl Vanghelie, care a fost prins copiind la bacalaureat, şi dl Geoană, care şi-a luat bacalaureatul degeaba, se plâng că partidul n-a fost informat de măsurile ministrului.
În această logică, niciun hoţ nu mai poate fi arestat, dacă ministrul de Interne nu cere mai întâi voie de la partid.
Aştept cu încordare finalul acestei afaceri. Cine va câştiga? Un ministru curajos şi drept, sau, ca de obicei, o şleahtă de proşti şi lichele?
Sursa: Adevărul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu