***** 5 OCTOMBRIE 2020 - ZIUA MONDIALA A PROFESORILOR*****

duminică, mai 10, 2009

MODELUL GERMAN DE SALARIZARE

Grupul care lucrează la grila unică de salarizare în sistemul bugetar se va inspira dupa modelul german:
Schemele A și B reglementează remunerarea funcționarilor publici, a diplomaților și a personalului militar.
Schema W reglementează salariul profesorilor care se supun acelorași restricții și incompatibilități ca și ceilalti funcționari.
Schema R reglementează remunerarea judecătorilor și a procurorilor publici.

În Germania, salariile cresc pe măsura vârstei. În prima schemă există niveluri de salarizare de la A2 până la A16. Funcționarii care aparțin acestei scheme (marea majoritate a funcționarilor publici, a polițiștilor, diplomaților și personalului militar) primesc salarii crescătoare.
Schema 1 alocă următoarele grade de salarizare diferitelor categorii de funcționari:
- Serviciu inferior: niveluri de la A2 pana la A6. Aici salariile de bază pornesc de la circa 1.600 de euro și ajung până la 2.200 de euro pe lună
- Serviciu intermediar: niveluri de salarizare de la A6 până la A9. Aici salariile pornesc de la circa 2.200 de euro și ajung până la 2.700 de euro
- Serviciu intermediar superior: niveluri de salarizare de la A9 până la A13. Aici salariile pornesc de la 2.700 de euro și ajung până la 4.200 de euro
- Serviciu superior: niveluri de salarizare de la A13 până la A16. Aici salariile pornesc de la 4.200 de euro și ajung până la 5.800 de euro.
În contrast cu salariile fixe, în cazul celor crescătoare salariul de bază din cadrul fiecărui nivel de salarizare este împărțit în mai mulți pați. Progresul pe această scară este hotărât de vârsta funcționarului și de performanță. Salariul de bază crește în cadrul respectivului nivel salarial până la al cincilea pas la intervale de doi ani, până la al nouălea pas la intervale de trei ani și dincolo de acestea la intervale de patru ani. În cazul nivelurilor mai ridicate ale claselor intermediare și superioare, salariul final de bază poate fi atins cel mai devreme la 49 și 53 de ani. Aproximativ 95% dintre funcționari se află la nivelurile A5 până la A15.
La nivelurile A2-A4 intră muncitorii și șoferii.
La nivelurile A5-A8 sunt cuprinși agenții de poliție, subofițerii militari, referenți funcționari publici.
Nivelurile A9-A12 cuprind inspectorii de poliție, ofițerii inferiori militari, experții funcționari publici.
La nivelurile A13-A16 se află comisarii de poliție, ofițerii superiori militari, consilieri funcționari publici. Pentru funcțiile ânalte, salarii între 5.200 și 11.000 de euro.
În schimb, funționarii din schema B primesc salarii fixe. În schema B existĂ niveluri de la B1 la B11. Această schemă se aplică funcționarilor publici, polițiștilor, diplomaților și personalului militar în poziții înalte. Este vorba despre secretarii de stat, directori generali, directori adjuncți, șefi de departamente, președinți ai înaltelor agenții federale, generali. Schema B intră în categoria serviciilor superioare. În acest caz, salariile pornesc de la 5.200 de euro și pot ajunge până la 11.000 de euro. La nivelurile B1-B7 intră cei cu funcții de conducere în ministere, inclusiv directorii. La nivelurile B8-B10 sunt cuprinși directorii generali, secretarii generali adjuncți și secretarii generali din ministere. La nivelul 11 sunt secretarii de stat din ministere. Cancelarul german are un coeficient de multiplicare de 1,6 față de B11. Miniștrii au un coeficient de multiplicare de 1,3 față de B11, iar parlamentarii au un coeficient de multiplicare de 0,97 față de B11.
5.000 de euro pentru un profesor cu 20 de ani de vechime. Schema W care reglementează salariul profesorilor are trei niveluri de salarizare. Primul nivel, W1, este echivalent cu A14. Aici sunt cuprinși profesorii de liceu cu minim 14 ani vechime, pentru aceștia salariul find de 3.600 de euro lunar. Al doilea nivel, W2, este echivalent cu A 15, aici fiind profesorii de liceu cu minim 17 ani vechime. Salariul acestora este de 4.100 de euro. La al treilea nivel, W3, care este echivalent cu A16, sunt profesorii de liceu cu minim 20 de ani vechime, salariul acestora ajungând la 5.000 de euro.
Schema de remunerare R (pentru judecători și procurori publici) conține atât salarii fixe cât și variabile. La nivelurile R1 până la R2, salariile sunt crescătoare, în funcție de vârstă, iar de la R3 până la R10 sunt fixe). La nivelurile R1-R2, salariile pornesc de la 3.300 de euro la vârsta de 27 de ani și ajung până la 5.900 de euro la vârsta de 49 de ani. La nivelurile R3-R10, salariile încep de la 6.500 de euro și ajung la 11.000 de euro.
În România, prima etapă a grilei de salarizare a fost finalizată.
În primul nivel cu medicul primar de clinică sunt echivalate funcții precum subcomisar, conferențiar universitar, maior, consilier superior din Ministerul Finanțelor Publice, judecător de tribunal, consilier probațiune, asistent judiciar, procuror tribunal, consul, artist liric de operă, consilier superior de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.
Cel de-al doilea nivel face echivalarea cu profesorul gradul I de liceu cu vechime de 6-10 ani cu inspector din cadrul MAI, locotenent cu studii superioare de lungă durată și masterat de la MApN, expert principal sau inspector principal de la Ministerul Finanțelor Publice, grefier gradul II studii superioare de la Ministerul Justiției, consilier de relatii gradul III, de la MAE, muzeograf gradul II, preot de parohie de la Ministerul Culturii, farmacist, fiziokinetoterapeut de la Ministerul Sănătății (MS), expert principal, consilier juridic principal și auditor principal de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.
Cel de-al treilea nivel finalizat prevede echivalarea referentului superior în minister (studii medii) cu agent poliție debutant (MAI), secretar de școală sau pedagog (MECI), funcții corespunzătoare gradelor de soldat și gradat voluntar, referent pentru personalul civil (MApN), referent superior (MFP), grefier, studii medii (Ministerul Justitiei), curier de relații gradul II (MAE), referent superior (Ministerul Culturii), statistician medical sau laborant (MS) si referent superior de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.
În funcție de cele trei niveluri stabilite în grupul de lucru, va fi hotărâtă poziția care o vor ocupa toți salariații din sistemul public.
În noua grilă vor fi cuprinși și demnitarii. Guvernul va hotărî în ședința de săptămâna viitoare care va fi funcția cel mai bine plătită. Guvernul ar putea alege între cea de președinte al țării, președinte al Înaltei Curți de Casație și guvernatorul BNR.
Ultima poziție în această grilă va fi ocupată de cei care vor fi angajați cu salariul minim pe economie.
Sursa: HotNews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu