

Potrivit situaţiei personalului, valabilă pentru anul şcolar 2008-2009, în învăţământul preuniversitar de stat lucrează 240.659 de oameni, la nivelul întregii ţări. Având în vedere că suma iniţială bugetată era de circa 10,24 miliarde de lei, iar cea de după rectificare ar fi de 9,43 miliarde de lei, înseamnă că un profesor va avea în medie un venit mai mic cu 281 de lei (brut) lunar. Aceasta în cazul în care Ministerul Educaţiei nu recurge la disponibilizări. Sumele tăiate de Guvern sunt direct proporţionale cu mărimea personalului didactic din fiecare judeţ. Astfel, cele mai multe cadre didactice activează în Capitală, peste 17.989. Pe locul al doilea vine, şi la personal, judeţul Iaşi, cu 10.251 de posturi. Câştigul salarial mediu brut din învăţământ era în luna februarie de 2.484 lei, în creştere cu 5,5% faţă de prima lună a anului, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Date privind câştigul salarial pe februarie, defalcat pe cadrele preuniversitare, nu există.
Ecaterina Andronescu nu e de acord
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, nu a putut fi contactată pentru a comenta noile date, dar ea şi-a exprimat poziţia după şedinţa Coaliţiei de luni, când s-a adus în discuţie tăierea fondurilor pentru Educaţie. S-a vehiculat o cifră de disponibilizări de 20.000 de persoane. Ecaterina Andronescu a declarat că „nu poate accepta aşa ceva“ şi că a ţinut să-şi exprime punctul de vedere „foarte clar“ pentru că rectificarea bugetară propusă de Gheorghe Pogea va face ca sistemul educaţiei „să iasă din stare de funcţionare“.
„Eu nici nu accept această cifră, din punctul meu de vedere nici nu există! Nu pot să accept aşa ceva, nici nu vreau să mă gândesc. Eu am o poziţie foarte clară: această rectificare va face ca sistemul să nu mai funcţioneze“, a explicat, indignată, Ecaterina Andronescu, spunând că cifrele propuse de ministrul Finanţelor au fost puse pe hârtie fără consultarea miniştrilor. „Nouă nu ni s-a prezentat nimic, a fost o propunere a ministrului Finanţelor, a urmat o discuţie mai înfierbântată, dar este inacceptabil să ni se impună ceva fără să fim întrebaţi“, a explicat ministrul Educaţiei.
Sursa: Cotidianul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu