***** 5 OCTOMBRIE 2020 - ZIUA MONDIALA A PROFESORILOR*****

joi, aprilie 23, 2009

LEGEA SALARIZĂRII PERSONALULUI BUGETAR

Guvernul a adoptat setul de principii care va sta la baza legii de salarizare a personalului din sistemul bugetar


„Vom avea o singură lege a salarizării pentru toate persoanele plătite din fonduri publice, după model european. Această lege va permite eliminarea discrepanţelor care există acum. Nu vom mai avea legi sectoriale prin intermediul cărora s-au creat sisteme privilegiate pentru diverse categorii de bugetari”, a afirmat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.
Executivul a aprobat, în şedinţa de astăzi, setul de principii care va sta la baza legii de salarizare a personalului din sistemul bugetar, act normativ care va reglementa în mod unitar salarizarea tuturor categoriilor de personal plătit din fonduri publice.
Potrivit principiilor adoptate de Guvern, raportul între salariul de bază minim pe economie şi salariul de bază maxim al personalului plătit din fonduri publice va fi de 1 la 15. Salariul de bază va deveni principalul element al câştigului salarial şi se va realiza prin includerea în salariul de bază a unor sporuri care au caracter general. Ponderea sporurilor în câştigul total va fi de maximum 30%.
„Prin aplicarea noului act normativ nici o persoană nu va înregistra o diminuare a salariului. Salariile mai mari din momentul de faţă vor fi îngheţate o perioadă de timp, în timp ce salariile mici vor avea creşteri accelerate. Sau, este posibil, ca pentru cei care se află în vârful piramidei, salariile să crească puţin, iar salariile mai mici să aibă o creştere mai accelerată. Toate aceste lucruri se vor realiza pe principiul că nimeni nu va pierde”, a explicat primul-ministru.
Proiectul legii salarizării unice în sistemul bugetar va fi elaborat de Guvern până la 30 iunie, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza într-un termen de trei ani. „Nu excludem posibilitatea asumării răspunderii în faţa Parlamentului pentru acest proiect de lege. Guvernul are determinarea să meargă în faţa Parlamentului să-şi asume răspunderea asupra acestui proiect atât de important pentru ceea ce înseamnă salarizarea unică în România, pentru a aduce un sentiment de dreptate, de echitate, între diversele categorii sociale şi pentru a elimina discrepanţele care au apărut în decursul timpului. Vrem să realizăm o salarizare justă a tuturor oamenilor care sunt plătiţi din bani publici în baza pregătirii profesionale, a muncii pe care o prestează şi având în vedere reglementările şi normele europene în materie”, a subliniat primul-ministru.
Premierul Emil Boc a adăugat că Ministerul Muncii a fost mandatat să discute cu partenerii sociali setul de principii care va sta la baza elaborării legii salarizării unice, dezbateri la care vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţii sistemului judiciar şi ai CSM.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 22.04.2009
Cele 6 principii ale legii salarizării unice
1 Va exista o lege unică a salarizării tuturor persoanelor plătite din bani publici, inspirată din legile europene. „Nu vor mai exista legi sectoriale, ce au creat sisteme privilegiate pentru unii funcţionari”, promite premierul Boc.
2 Raportul dintre salariul minim de bază şi salariul maxim de bază va fi de 1 la 15. „Acum avem un raport de 1 la 70, iar în unele situaţii, de chiar 1 la 100, existând discrepanţe uriaşe între salariaţi”, a explicat şeful Executivului.
3 Prin noul act normativ, nicio persoană nu va înregistra o diminuare a salariului. „Salariile mari vor fi îngheţate, iar cele de la baza piramidei vor avea creşteri accelerate. Pentru unele categorii de bugetari, creşterea va fi mică sau deloc”, a precizat premierul, referindu-se la bugetarii cu cele mai mari salarii.
4 Salariul de bază va fi elementul esenţial al câştigului salarial, iar sporurile înglobate în salariu nu vor reprezenta mai mult de 30% din acesta.
5 Noul sistem de salarizare va fi implementat pe o perioadă de trei ani, până în 2012, astfel încât să se poată face ajustarea de 1 la 15.
6 30 iunie 2009 este termenul-limită de elaborare a proiectului de lege, de către Guvern.
Salariile medii ale bugetarilor, în anul 2008
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie 2.697 euro/lună
Consiliul Concurenţei 2.333 euro/lună
Curtea de Conturi 2.061 euro/lună
Consiliul Superior al Magistraturii 2.638 euro/lună
Ministerul Dezvoltării 2.223 euro/lună
Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor 1.864 euro/lună
Ministerul Afacerilor Externe 2.009 euro/lună
Senatul României 1.742 euro/lună
Camera Deputaţilor 1.670 euro/lună
Ministerul Justiţiei 1.701 euro/lună
Ministerul Sănătăţii 634 euro/lună
Ministerul Educaţiei 676 euro/lună
Ministerul Economiei 619 euro/lună

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu