*****METODOLOGIE GRADAȚIE DE MERIT 2018*****OMEN 3560/2018 - TICHETE DE VACANȚĂ*****

sâmbătă, octombrie 05, 2013

ZIUA MONDIALĂ A EDUCATORULUI - 5 OCTOMBRIE 2013

Mesajul Preşedintelui  Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ adresat dascălilor cu ocazia Zilei Mondiale a Educatorului
Pe data de 5 octombrie în întreaga lume dascălii sunt sărbătoriţi, recunoscându-le meritul lor în formarea valorilor, culturii şi moralei unei societăţi. Educaţia şi, implicit, educatorul stau la baza evoluţiei pozitive a unui stat  pentru că sunt, aşa cum spunea Nelson Mandela”armele cele mai puternice capabile să schimbe lumea”.
Din nefericire, în cei 23 de ani de democraţie originală românească, educaţia a fost pentru guvernanţi o povară financiară, acordându-i-se acestui domeniu clamat şi legiferat în mod ipocrit ,”prioritate naţională”, bugete iresponsabil de mici.Aşa s-a ajuns la ”performanţa” de a închide peste 20.000 de localuri ale unităţilor de învăţământ, iar statutul social al celui pe care îl sărbătorim pe data de 5 octombrie s-a degradat continuu, fiindcă ”răsplata” pentru nobila muncă prestată poate intra în categoria”ajutoarelor sociale”. Pentru mulţi politicieni cu putere de decizie din această ţară, al căror orizont al raţiunii tinde către un punct şi care se călăuzesc după principiul ”după noi potopul”, dascălii nu produc nimic.
Cei care conduc destinele acestei ţări trebuie să înţeleagă că fără salarii decente nu pot fi atraşi către învăţământ tineri cu vocaţie pentru meseria de dascăli, nu se poate stopa migrarea cadrelor didactice de valoare către alte domenii în care salariile sunt mai atractive.
A sosit timpul să construim o legea a educației realistă, coerentă şi progresistă,  să înceteze subfinanțarea învăţământului, să se regândească grila de salarizare pentru învăţământ în sensul recunoşterii importanţei muncii didactice, să  înceteze politizarea funcțiilor de conducere, iar programele școlare să fie în concordanţă cu realitatea cerințelor de pe piața muncii.
Astăzi, de Ziua Mondială a Educatorului avem şi noi dreptul să cerem să fim respectaţi la fel cum sunt respectaţi dascălii din ţările  civilizate, vrem stima pe care o merităm pentru că educăm generaţiile viitoare ale României, vrem să trăim şi noi decent. Vrem, de fapt, să se respecte promisiunile făcute în campaniile electorale şi nu cerem prea mult.
LA MULŢI ANI STIMATE DASCĂL şi nă ne ajute Dumnezeu ca speranţele noastre să devină realitate!
PREŞEDINTE,
Simion HANCESCU
De Ziua Mondială a Educatorului, dascălii de la catedră transmit foștilor dascăli, acum în Guvern și Parlament, LA MULȚI ANI!
De 5 octombrie - Ziua Mondială a Educatorului, cei 173.000 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (F.S.L.I.) transmit membrilor  Guvernului și parlamentarilor din Parlamentul României, care, cândva, au trecut pe la catedră, La Mulți Ani!
În același timp, le cer să își amintească cum este să vii zilnic în fața copiilor, să le vezi bucuria din ochi când îi înveți ceva nou și cât de mare este atunci satisfacția ta ca profesor-educator. Însă la fel de mare este și tristețea când primești un salariu din care abia îți poți acoperi cheltuielile curente sau când condițiile de muncă nu sunt cele pe care le au alții, în alte țări. Tot o mare tristețe este și când constați că programele școlare sunt supraîncărcate și birocrația nu îți dă voie să îți desfășori lecția în tihnă la clasă, sau când politicul intervine în activitatea școlii, punând, în foarte multe cazuri cu de-a sila, directorul care nu are nicio abilitate necesară să-l recomande pentru această funcție.
“Cei mai mulți dintre cei care trec pe la catedră au  acea dăruire de a-i educa pe copii. Profesia de dascăl nu este una ca oricare, vocația de a-i putea educa pe alții nu se învață, ea este sau nu, în tine. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tîmplar care ia un lemn murdar din noroi, îl spală şi face mobilă de lux”, așa cum spunea Petre Țuțea. Din păcate, numărul tinerilor cu vocație de a fi fabricanți de oameni și care aleg această nobilă profesie este tot mai mic, din cauza statutului social generat de salariile extrem de mici cu care guvernanții „recompensează” munca lor.  
În actualul Guvern, jumătate dintre miniștri au predat în mediul universitar sau preuniversitar, iar în Parlament sunt multe zeci de senatori și deputați care au în CV-ul lor și activitatea didactică și este de neînțeles cum majoritatea acestora au întors spatele învățământului“, a spus președintele FSLI, Simion Hancescu.
 Tuturor acestor miniștri, senatori și deputați, printre care amintim pe: Remus Pricopie, Titus Corlățean, Varujan Vosganian, Dan Nica, Eugen Nicolaescu, Daniel Barbu, Nicolae Bănicioiu, Liviu Voinea, Lucia Varga, Dan Șova, Constantin Niță, Doina Pană, Crin Antonescu, Ilie Sârbu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Croitoru, Liviu Pop, Puiu Hașoti, Victor Ciorbea, Călin Popescu Tăriceanu, Cristiana Anghel, Marko Bela, Ioan Oltean, Angel Tâlvăr, Raluca Turcan, Theodor Paleologu, Gheorghe Ialomițianu, Alina Gorghiu, Anghel Stanciu, Claudia Boghicevici, Bogdan Ciucă, FSLI le dorește La Mulți Ani și le amintește că viitorul României depinde și de voința pe care domniile lor o au de a se implica în salvarea învățământului românesc.
UNITE FOR QUALITY EDUCATION – UNIȚI PENTRU EDUCAȚIE DE CALITATE
FSLI SE ALATURĂ CAMPANIEI MONDIALE INIŢIATĂ DE INTERNAŢIONALA EDUCAŢIEI
 Pe 5 octombrie 2013, Internaţionala Educaţiei – organism mondial ce reuneşte toate organizaţiile sindicale din domeniul educaţiei, lansează un an de acțiune - o inițiativă pentru educație de calitate în întreaga lume, care va culmina cu o Zi Mondială de Acțiune în octombrie 2014. Internaţionala Educaţiei și Comitetul Sindical European pentru Educaţie -ETUCE îi invită pe toți cei cărora le pasă de educația copiilor noștri să-și unească forțele şi să susţină, prin diverse acţiuni, apelul "Educație de calitate mai bună, pentru o lume mai bună".
"UNIȚI PENTRU EDUCAȚIE DE CALITATE - Educație de calitate mai bună, pentru o lume mai bună" este campania Internaţionalei Educaţiei, concepută pentru a se asigura că educația universală, de calitate şi gratuită, rămâne pe lista priorităţilor agendei politice mondiale pentru un viitor durabil.
Scopul campaniei este de a convinge agențiile inter-guvernamentale, guvernele și autoritățile publice din educație din toata lumea, să pună în aplicare cele trei elemente esențiale ale unei educații de calitate: accesul universal și gratuit la profesori de calitate, resurse și instrumente de predare moderne și asigurarea mijloacelor de susținere a sistemului de educație, garantarea sănătății și securității elevilor și profesorilor în timpul procesului de predare și învățare.
Campania va fi lansată cu ocazia unor evenimente paralele, de Susan Hopgood- Președintele Internaţionalei Educaţiei și de Ban Ki Moon - Secretarul General al ONU, la sediul ONU din New York și de Fred van Leeuwen -Secretarul General al Internaţionalei Educaţiei, Martin Rømer -Director European al Internaţionalei Educației și Irina Bokova -Director General al UNESCO, la sediul UNESCO din Paris.
Comitetul Sindical European pentru Educaţie - ETUCE va organiza o reuniune specială cu tema "Ce este necesar pentru a îmbunătăți calitatea educației în Europa?", care va avea loc la Bruxelles, în 23 octombrie 2013. Cu această ocazie, experți în educație de calitate vor împărtăși cunoștințele lor în cadrul unui forum de dezbatere ce va oferi posibilitatea de a discuta despre măsurile, strategiile și instrumentele care sunt necesare pentru a îmbunătăți calitatea educației în Europa.
La acestă reuniune la nivel înalt, la care FSLI va fi reprezentată de  președintele ei, Simion Hancescu, au confirmat participarea Androulla Vassilliou, Comisarul European pentru Educație și Cultură, Saulius Zybartas de la Președinția lituaniană (Lituania deţine presedinţia UE în acest moment) și un reprezentant al OCDE.
Mai multe informaţii referitoare la aceste acţiuni găsiţi pe site-ul campaniei, www.unite4education.org, ce găzduiește un portal web dedicat, care va fi prezentat la evenimentele de lansare ale campaniei.