*****PUNCTAJE GRADAȚIE DE MERIT 2018*****OMEN 3560/2018 - TICHETE DE VACANȚĂ*****

miercuri, ianuarie 05, 2011

COMUNICAT DE PRESĂ FSLI - 05.01.2011

FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT - R O M Â N I A
BUCUREŞTI, Bd. Regina Elisabeta, nr. 32, sect. 5, cod 050012
Tel. 4021 315 16 95, 315 78 70, Fax. 4021 312 58 37 - www.fsli.ro
fsli@upcmail.ro
5.01.2011

Declaraţiile lui Traian Băsescu, nedemne de un şef de stat

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, prin care acuză liderii sindicali din învăţământ de dezinformare în ceea ce priveşte reformarea educaţiei prin Legea Educaţiei Naţionale, o mincună grosolană şi o diversiune, care fac parte dintr-un şir de atacuri menite doar să decredibilizeze sindicatele în faţa opiniei publice.
„Înainte de a face aceste declaraţii, preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să citească Strategia F.S.L.I. din anul 2002, care are ca obiectiv principal, reformarea sistemului de învăţământ. Strategia a fost prezentată şi celor cinci miniştrii ai Educaţiei din timpul mandatului lui Traian Băsescu, din care trei au fost de la P.D.L., dar nu a prezentat interes pentru aceştia. Din păcate, nu am reuşit să găsim în preşedintele României un partener interesat să contribuie la demararea unei reforme realiste a sistemului de educaţie, nici în urma semnării Pactului Naţional pentru Educaţie.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ este de acord că învăţământul are nevoie de o nouă lege a educaţiei, dar nu adoptată prin angajarea răspunderii guvernamentale, aşa cum s-a întâmplat, doar pentru a satisface anumite interese politice” a declarat Simion Hancescu, preşedintele F.S.L.I.
Traian Băsescu şi Guvernul Boc trebuie să aibă capacitatea să înţeleagă că înfăptuirea reformei în educaţie depinde de îndeplinirea a două condiţii esenţiale: creşterea fondurilor pentru acest domeniu şi o resursă umană motivată. Dar, aşa cum se prefigurează, acestea nu sunt luate în calcul pentru perioada următoare.
Pentru că LEN conţine anumite prevederi nereformatoare, contestate atât de salariaţii din învăţământ, de reprezentanţii părinţilor, cât şi de Opoziţie, este foarte probabil ca această lege să aibă o viaţă scurtă, ceea ce este regretabil.
Primele efecte ale aplicării LEN

Aplicarea Legii Educaţiei Naţionale va reduce mii de posturi didactice, începând cu luna februarie.Prin Art. 361(2) din Legea Educaţiei Naţionale se abrogă Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, ceea ce înseamnă că profesorii cu peste 25 de ani vechime, grad didactic I nu vor mai avea norma de predare redusă cu două ore. Altfel spus dacă până acum aveau o normă de predare de 16 ore, prin noua lege vor avea o normă de predare de 18 ore. Potrivit calculelor făcute de experţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, acest lucru înseamnă o reducere totală a 3.500 de posturi didactice din învăţământul preuniversitar.
„Nimic din Legea Educaţiei Naţionale nu este întâmplător. Această reducere a fost inclusă şi în Legea bugetului pentru anul 2011, prin care sistemul de învăţământ a primit la cheltuielile cu personalul mai puţin cu 25%, faţă de 2010. În acest context sunt inevitabile disponibilizările în sistem, începând cu cel de-al doilea semestru şcolar. FSLI nu este de acord cu politica Guvernului, care încearcă să modernizeze învăţământul aruncând angajaţii acestui sistem în stradă,” a declarat Simion Hancescu, președintele FSLI.
Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I.
Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare