*****FSLI PICHETEAZĂ ÎN 21 ȘI 22 FEBRUARIE MINISTERUL MUNCII*****Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a înaintat Premierului Viorica Dăncilă, precum şi ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, memorii prin care sunt semnalate problemele grave din sistemul de învăţământ românesc, în special cele care vizează salarizarea personalului*****

joi, aprilie 01, 2010

MESAJ DE SOLIDARITATE

Mă declar solidar cu întreg personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din întreaga ţară, cu dascălii care sunt nevoiţi să iasă în stradă pentru a obţine un venit decent. În ultimele săptămâni toate organizaţiile afiliate la FSLI, au tras un nou semnal de alarmă. Este trist că trebuie să recurgem la proteste pentru a ne face auziţi.
La fiecare patru ani, învăţământul este ridicat la rang de prioritate, pentru ca, odată instalaţi în funcţii, aleşii noştri să îşi uite promisiunile. Mitingurile şi pichetările profesorilor sunt perfect întemeiate, dată fiind lipsa de viziune şi de respect cu care Guvernul abordează sectorul educaţiei. Profesorii sunt nevoiţi să recurgă la proteste pentru a fi ascultaţi. Este însă singurul mod în care se pot face auziţi.
Actualul Guvern continuă să evite cu obstinaţie problema gravă a finanţării procesului de învăţământ. Profesorii sunt tratați cu dispreţ de guvernanti, care recurg la măsuri din cele mai dramatice, închiderea de şcoli fiind doar una dintre ele. Guvernul actual riscă să transforme economia României într-o economie anexă celei europene. Vom rămâne fără forță de muncă specializată, fără domenii de maximă competitivitate.
Fac un apel Guvernului de a trata cu maximă seriozitate protestele celor din învăţământ. Cei care conduc destinele acestei ţări au obligaţia de a respecta solicitările dascălilor şi de a plasa Educaţia pe lista priorităţilor absolute. Sub semnul solidarităţii, dascălii ies în stradă. Formele de protest din întreaga ţară ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru acest Guvern.
Din nefericire, dezinteresul cras afişat faţă de profesori ne obligă să protestăm. Despre responsabilitatea fundamentală ce revine dascălilor în consolidarea rolului şcolii în viaţa societăţii se vorbeşte de la tribune, doar atunci cand li se cere votul. Despre rolul acestora în a insufla elevilor cu înţelepciune şi dăruire valorile învăţământului românesc guvernanţii vorbesc, cu patos, atunci când au nevoie de sufragii. Apoi uită cu desăvârşire ceea ce au promis.
În săptămânile următoare profesorii ies din nou în stradă. Oameni care ar trebui să fie la clase, să predea elevilor cunoştinţele pe care ei le-au dobândit de-a lungul unei întregi vieţi, sunt nevoiţi să protesteze.
Obligaţia statului este aceea de a le plăti profesorilor salariile, conform contractului de muncă. Presiunea psihologică prin neplata la timp a drepturilor băneşti nu foloseşte nimănui. Profesorii ar trebui să aibă un statut special în raport cu autorităţile. Lor li se cuvine un salariu mai mult decât decent, garantat de stat. Doar astfel vom putem reda dascălilor demnitatea şi solemnitatea meseriei pe care şi-au ales-o.
Mitingurile noastre trebuie să aibă un ecou. Vocea noastră trebuie să se facă auzită. Luptăm pentru un drept al nostru, pentru ceea ce ni s-a promis. Luptăm pentru un viitor mai bun, protestăm pentru o viaţă decentă. Cerem salarii şi condiţii europene de muncă, cerem să se facă dreptate.
prof. Liviu Marian POP - secretar general FSLI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu