*****FSLI PICHETEAZĂ ÎN 21 ȘI 22 FEBRUARIE MINISTERUL MUNCII*****Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a înaintat Premierului Viorica Dăncilă, precum şi ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, memorii prin care sunt semnalate problemele grave din sistemul de învăţământ românesc, în special cele care vizează salarizarea personalului*****

luni, noiembrie 16, 2009

COMUNICAT SIT BÂRLAD - 16 NOIEMBRIE 2009

COMUNICAT
Conform hotărârii Alianței Bugetarilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ respinge art. 10 din Legea nr. 329/2009 și, în consecință, nu a participat la Comisia de Dialog Social de la MECI din data de 13.11.2009 pentru discutarea aplicării Legii nr. 329/2009.
Sindicatul Învățământ ”Tutova” Bârlad nu este de acord cu reducerea veniturilor salariale din lunile noiembrie și decembrie 2009 cu 15,5%.
Atragem atenția membrilor de sindicat să nu semneze acorduri individuale între angajat şi angajator pentru respectarea art. 10 din Legea nr. 329/2009, să nu fie de acord cu solicitarea de zile de concediu fără plată, reducerea prgramului de lucru, diminuarea retribuției etc.
Menționăm că, până la această oră, MECI nu a transmis în teritoriu precizări privind aplicarea Legii nr. 329/2009 în învățământ și nici la nivelul ISJ Vaslui nu s-au luat hotărâri în acest sens.
Măsurile de reducere a cheltuielilor de personal în sistemul bugetar nu pot fi luate fără consultarea organizaţiilor sindicale.
Art. 10(3) Legea nr. 329/2009 stabileşte foarte clar că modalitatea de aplicare a măsurilor se stabileşte cu acordul salariatului, după consultarea organizaţiilor sindicale sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor:
-formalitatea consultării organizaţiilor sindicale este obligatorie pentru valabilitatea măsurilor de reducere a cheltuielilor, indiferent care ar fi acestea
-consultarea organizaţiilor sindicale trebuie să fie anterioară solicitării acordului salariaţilor şi nu invers
-înainte de a dispune orice măsură în acest sens, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, au obligaţia de a invita, pentru consultări, reprezentanţii organizaţiilor sindicale.
Amintim că, prin câștigarea de către noi a procesului pe Legea 221/2008, MECI și statul român ne datorează aproximativ 35% din salariu/lună începând cu luna noiembrie 2008. Dacă la aceasta s-ar mai adăuga încă 15,5%, ar însemna peste 50% din salariu pe lunile noiembrie și decembrie 2009 !
Amintim de asemenea că, prin reducerea de peste 19.000 de norme din învățământ, MECI a făcut deja o economie consistentă la fondul de salarii.
Cerem MECI să găsească alte soluții pentru a face economii, fără ca veniturile salariale, deja afectate prin neaplicarea Legii 221/2008, să fie diminuate.
Vă vom ține la curent cu mersul evenimentelor și, când vom avea la dispoziție toate datele problemei, vă vom consulta pentru a lua cele mai bune măsuri.
Președinte, prof. Mircea Marinescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu