*****PUNCTAJE GRADAȚIE DE MERIT 2018*****OMEN 3560/2018 - TICHETE DE VACANȚĂ*****

vineri, mai 22, 2009

ȘMECHER DE PRIMĂRIE

Peste 100 de elevi şi preşcolari din comuna Ibăneşti suferă din cauza primarului, care le-a interzis să mai vină la ore cu microbuzul şcolar. Este urmarea unui conflict mai vechi între edilul-şef al comunei, Benone Pletea, şi directorul şcolii. Scandalul se învârte în jurul unor foi de parcurs, umflate cu kilometri ireali de către primar, pe care directorul nu riscă să le semneze.
Un conflict dintre primarul comunei Ibăneşti şi directorul şcolii din localitate a lăsat pe drumuri peste 100 de copii. Edilul-şef, Benone Pletea, a decis ca, de miercuri, microbuzul şcolii să rămână în curtea primăriei, astfel că, ieri, elevii care trebuiau să susţină o teză cu subiect unic abia au reuşit să ajungă la clasă, pe jos, cu bicicletele sau cu alte mijloace. Acelaşilucru s-a întâmplat şi cu ceilalţi elevi şi preşcolari, care au fost însoţiţi pe drum de părinţii nemulţumiţi.Scandalul dintre primărie şi conducerea şcolii a pornit de la o foaie de parcurs cu nu mai puţin de 121 de kilometri parcurşi într-o zi de vacanţă.
Directorul şcolii, Violeta Nechifor, a refuzat să semneze hârtia întrucât nu se justificau acele cifre, iar mai apoi nu a mai semnat nicio foaie de parcurs, având indicii că primarul se ocupă de furtişaguri. Din postura de victimă, Benone Pletea a decis ca microbuzul şcolii să rămână în curtea primăriei, sfidând condiţiile impuse de Ministerul Educaţiei în privinţa utilizării respectivului autovehicul.Fals în acte?Ieri, 12 elevi care trebuiau să susţină teza cu subiect unic (la alegere între istorie şi geografie) şi ceilalţi elevi şi preşcolari din localitatea Ibăneşti, în număr de 89, au fost nevoiţi să ajungă la ore cu mijloace proprii, însoţiţi de părinţii nemulţumiţi de pedeapsa impusă de primar.“Toţi cei 101 preşcolari şi şcolari vin la ore cum pot, de două zile încoace, deoarece primarul a decis să nu mai folosească microbuzul şcolar. Din cei care trebuiau să susţină teza ieri, patru au venit cu transportul în comun de la Mânzaţi, distanţa fiind de opt kilometri. Noroc că există un microbuz particular, altfel nu ştiu ce s-ar fi întâmplat. Alţi şase elevi au venit pe jos de la Gornei şi doi de la Puţul Olarului”, a spus directorul Şcolii Ibăneşti, Violeta Nechifor.Femeia spune că a refuzat să mai semneze foile de parcurs ale primăriei, întrucât acestea nu reflectau adevărul: “Despre situaţia actuală deja am făcut un memoriu către primărie, InspectoratulŞcolar şi Consiliul Judeţean.
Marţea trecută, şoferul şcolii, Corneliu Toma, a venit la şcoală pentru a-i fi semnate foile de parcurs pe ultimele trei luni. Eu personal i-am cerut în nenumărate rânduri să-mi prezinte foile de parcurs cu kilometrii reali de la bordul autovehiculului Fiat, zilnic sau la sfârşit de săptămână, iar acesta a refuzat, spunându-mi că are un singur şef în faţa căruia răspunde, respectiv domnul primar. Atunci i-am transmis domnului Toma Corneliu să meargă la primărie, respectiv contabilitate, pentru a verifica foile de parcurs, eu aflându-mă în acel moment la Şcoala nr. 11 Bârlad. Acesta a plecat la primărie şi a revenit cu o adresă prin care mă înştiinţau că microbuzul şcolar nu mai transportă elevii”.Prin urmare, primarul şi-a luat “jucăriile” şi i-a lăsat pe copii în voia sorţii.
Amintim că Ministerul Educaţiei a impus ca microbuzele şcolare să fie folosite în serviciul elevilor, ori de câte ori este nevoie, fără excepţie. În această situaţie, comuna riscă să rămână fără microbuz, singurii care ar avea de suferit fiind elevii.“La Şcoala Ibăneşti avem un director responsabil care nu se joacă cu soarta elevilor. Mi-a adus la cunoştiinţă faptul că primarul nu le mai dă microbuz. Noi nu putem face mai nimic, deoarece microbuzul e în administrarea primăriei. Am vorbit şi cu primarul şi cu directorul şcolii. Primarul a spus doar că nu mai porneşte microbuzul până când directorul şcolii nu semnează foile de parcurs. Am înţeles că e un conflict mai vechi. Sperăm să rezolvăm problema pe cale amiabilă pentru că vor avea de suferit elevii”, a spus Vasile Mariciuc, şeful ISJ Vaslui.
Primarul Benone Pletea nu este la prima faptă neinspirată de când este în funcţie. Reamintim cititorilor că edilul a absolvit cursurile Grupului Şcolar Agricol Zorleni, la “fără frecvenţă”, motiv pentru care a fost repartizat să susţină examenul de bacalaureat la acelaşi liceu. Dupa ce a promovat probele orale, a fost eliminat de la român scris, fiind surprins de profesorii supraveghetori cu fiţuici în buzunar. În 2004, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui au descoperit, în carnetul de muncă al lui Benone Pletea, o diplomă universitară falsă, pentru care a fost anchetat, judecat şi condamnat definitiv la un an de închisoare, cu suspendare. Probabil, de aici i se trage “iubirea” pe care o poartă învăţământului din comună. Am încercat în mai multe rânduri să-l contactăm pe primar, însă acesta avea telefonul închis.
Sursa: Obiectiv de Vaslui
Nu este singurul primar din comunele județului Vaslui care are idei trăznite. Mai sunt și alții care, sfidând orice lege, intenționează să taie din salariile angajaților școlii sau să nu mai deconteze naveta. Cu astfel de primari se va face descentralizarea ? Vom reveni cu amănunte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu