*****PUNCTAJE GRADAȚIE DE MERIT 2018*****OMEN 3560/2018 - TICHETE DE VACANȚĂ*****

joi, mai 21, 2009

LEGEA SALARIZĂRII

Un medic primar de clinică, un profesor gradul I de liceu cu o vechime de 6-10 ani şi un judecător de tribunal ar putea câştiga cel mult nouă salarii minime pe economie, potrivit noii grile de ierarhizare a funcţiilor din sistemul public propusă miercuri sindicatelor de Ministerului Muncii.
"Am propus aplatizarea grilei de ierarhizare a funcţiilor, astfel încât la ultimul nivel din grila negociată cu sindicatele să avem un coeficient de maximum nouă ori salariul minim pe economie, şi în poziţiile 9-15 să poată intra funcţiile de conducere, de decizie şi demnitate publică. Astfel pentru primul nivel al grilei am putea vorbi de un coeficient maxim de salarizare de 3,4, în cel de-al doilea nivel de un coeficient de 5, şi în cel de-al treilea nivel de un coeficient de maxim 9 salarii minime pe economie", a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, la sfârşitul discuţiilor cu sindicatele.

Astfel, subcomisarii angajaţi în Ministerul Administraţiei şi Internelor, conferenţiarii universitari, consulii şi judecătorii de tribunal vor putea câştiga cel mult nouă salarii minime pe economie (până la 5.400 lei lunar, la nivelul actual al salariului minim brut pe economie, de 600 lei).
În aceeaşi grilă de salarizare vor intra şi medicii primari de clinică, profesorii de gradul I de liceu cu o vechime de 6-10 ani şi consilierii superiori.
Noua grilă de salarizare propune ca un inspector MAI, un profesor de gradul II de liceu cu o vechime de 6-10 ani şi un farmacist să câştige cel mult cinci salarii minime pe economie (3.000 lei, la salariul minim actual), iar un agent de poliţie, un secretar de şcoală şi un referent superior în MFP cel mult 3,5-4 salarii minime pe economie.
"Dacă este să discutăm despre funcţiile curpinse în grila de salarizare cu coeficientul de maxim 4, spre exemplu, putem vorbi de dublarea practic a salariilor în următorii ani, în condiţiile în care până acum angajaţiile pe funcţiile respective nu au salarii mai mari de 1.000 de lei", a precizat secretarul de stat în Ministerul Muncii.
"În ce-i priveşte pe procurori şi judecători, care câştigă în acest moment salarii de până la 8.000 de lei, pot spune că salariile acestora vor sta pe loc în următorii ani până vor fi ajunse din urmă ce salariile câştigate de ceilalţi angajaţi cuprinşi pe aceeaşi treaptă în grilă", a mai spus Mocanu. Reprezentantul ministerului Muncii a adăugat că "există şanse ca legea să fie finalizată până pe 20 iunie, astfel încât să existe suficient timp de dezbatere a actului normativ în celelalte instituţii ale statului până pe 30 iunie, urmând ca Guvernul să-şi poată asuma răspunderea în Parlament până la încheierea sesiunii".
Mocanu a precizat că "termenul de şase luni de la promulgarea Legii unice a salarizării până la intrarea sa în vigoare (1 ianuarie 2010 n.r.) ar putea fi folosit pentru modificarea legilor în conformitate cu noul act normativ".Secretarul de stat a menţionat că, până marţi, fiecare minister trebuie să vină cu propuneri de ierarhizare pentru toate funcţiile aferente instituţiei."Probabil că există în acest moment între 250 şi 300 de funcţii, dacă e să le raportăm pe nivelurile de ierarhizare", a mai spus Mocanu.
Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu