*****METODOLOGIE GRADAȚIE DE MERIT 2018*****OMEN 3560/2018 - TICHETE DE VACANȚĂ*****

luni, mai 04, 2009

4 mai 2009. ora 12,00 - ÎNTÂLNIRE SUB PRESIUNE

Întâlnire sub presiune: Ministrul Educației încearcă astăzi să-i convingă pe profesori să renunțe la protestele care ar putea bloca anul școlar
Sindicatele din Educație discută luni (astăzi) cu ministrul Ecaterina Andronescu și cu ministrul Finanțelor Gheorghe Pogea după ce anunțaseră că marți, exact în ziua când este programată teza cu subiect unic la Limba Română vor fi în grevă generală. Cadrele didactice sunt nemulțumite de ordonanța de urgență aprobată de Guvern care îngheață salariile bugetarilor până la sfârșitul anului și de recenta rectificare bugetară prin care învățământul a pierdut fonduri importante. În plus, profesorii nu au primit nici mărirea de 5% promisă înainte de alegeri. În acest context, profesorii vor avea de ales între disponibilizari sau salarii mai mici cu 20%, spun sindicatele.
Sindicaliștii afiliați la FSLI, Federaţia Spiru Haret, Federația Educației Naționale și Federația Alma Mater au anunțat înaintea acestei întâlniri că sunt dispuși să renunțe la grevă numai dacă se creează premisele respectării legilor în vigoare.
Ministrul Educației are însă și o variantă de rezervă: reprogramarea tezelor cu subiect unic."Nu vreau să cred ca vom ajunge în situația să reprogramăm proba, mai ales după numeroasele semnale primite din partea părinților, dar și a unor profesori care ne-au cerut imperios (?!?)să nu implicăm copiii în aceste probleme", a declarat ministrul Educației. Tezele vor fi reprogramate în sesiunea speciala din intervalul 28 mai - 4 iunie, in cazul in care cadrele didactice nu renunță la greva generală anunțată pentru 5, 13 si 21 mai, secretarul de stat Adriana Pană. Premierul Emil Boc a cerut sindicatelor să renunțe la grevă și să nu transfere efectele crizei economice asupra elevilor.
"Mâine (astăzi) vom discuta, probabil, despre rectificarea bugetară. Degeaba spune ministrul Andronescu că nu se fac disponibilizari și nu scad salariile. Noi avem dovezi de la direcțiile contabile din teritoriu că nu sunt bani pentru salarii și se vor lua măsuri care contestă declarațiile ministrului. Vrem să ni se arate cum se va împărți bugetul redus astfel încât să rămână toți angajații în sistem și să ia aceiași bani", spune Simion Hancescu, prim-vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
"Vrem să avem asigurări constituționale că se va aplica Legea 221/2008, măcar din ianuarie 2010. Este o lege dată de Parlament și trebuie respectată. Dar asta nu este singura problemă, mai sunt multe alte decizii pe care guvernul le-a luat în mod necorespunzator, de exemplu ordonanța deconcentratelor, prin care sunt demiși șefii inspectoratelor. Mai este legea salarizării unice, la care Justiția nu vrea să participe, nu cred ca vom renunța prea curând la grevă", a adăugat prim-vicepreședintele FSLI.
Andronescu se întâlnește azi cu sindicaliștii
"Negocierile cu sindicatele vor continua luni (astăzi), la ora 12.00, pentru a nu se recurge, totuși, la grevă. După această întâlnire, le vom comunica elevilor soluția găsită în cazul în care sindicaliștii nu renunță la protest. Sunt extrem de îngrijorată de decizia sindicatelor de a face grevă în prima zi a tezelor unice, cu atât mai mult cu cât și premierul a dat asigurări că nu vor fi reduceri de salarii și nici de sporuri pentru personalul din educație.Vom căuta soluții în continuare, pentru a recupera, din fonduri structurale, pierderile cauzate de rectificarea bugetară", a spus Andronescu. Pe de altă parte, ministrul educației a anunțat că șefii inspectoratelor școlare județene Harghita, Cluj și Bacău vor fi înlocuiți din funcție pentru că un indus în eroare opinia publică interpretând eronat, în opinia Ecaterinei Andronescu, o notă trimisă de instituție în teritoriu, cu privire la fondurile rămase pentru plata salariilor după rectificarea bugetară.
Ministerul Educației a anunțat că va reprograma susținerea tezelor unice în sesiunea specială din intervalul 28 mai - 4 iunie, în cazul în care cadrele didactice nu renunță la greva generală.
Surse: Hotnews, Ziua, Gardianul, NewsIn
Ecaterina Andronescu: Creşterea salarială este o chestiune de timp
Ministrul Educaţiei a declarat astăzi, înainte de întrevederea cu sindicatele din învăţământ şi ministrul Finanţelor, că creşterea salarială este o chestiune de timp. "Sper ca astăzi, împreună cu ministrul de Finanţe, să putem stabili o perspectivă a acestei probleme", a spus Ecaterina Andronescu.
"Sunt îngrijorată, dar am o doză de optimism, pentru că sunt convinsă că toţi dascălii înţeleg că niciodată confruntarea dusă până la extrem nu rezolvă problemele, ci dialogul şi încercarea de a înţelege exact care este situaţia momentului şi de a evalua acestă situaţie şi de a eşalona ce putem face în această situaţie", a spus ministrul Educaţiei.
"Această diminuare a bugetului ministerului s-a făcut pe seama creşterilor salariale care ar fi trebuit să aibă loc în acest an, la care eu încă nu am renunţat şi sper că din punct de vedere economic ţara va cunoaşte o revigorare şi vom putea să ne menţinem angajamentele luate", a precizat Andronescu.
Ministrul Educaţiei a declarat că şi-a pus multă speranţă în întâlnirea de astăzi. "Sper ca mâine să se susţină tezele cu subiect unic. Sunt convinsă că după întâlnire vă voi da o veste bună", a afirmat Ecaterina Andronescu.
Sursa: Realitatea Net.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu