*****PUNCTAJE GRADAȚIE DE MERIT 2018*****OMEN 3560/2018 - TICHETE DE VACANȚĂ*****

miercuri, aprilie 29, 2009

UN GUVERN INCORECT, INCOERENT, INCOMPETENT, NEPUTINCIOS ȘI MINCINOS

Guvernul a îngheţat salariile tuturor bugetarilor

Premierul Emil Boc a anunţat că Executivul a prelungit până la 31 decembrie 2009 actele normative care reglementează salarizarea în sectorul bugetar, dar a precizat că, în măsura în care vor exista resurse financiare, nu este exclusă majorarea salariilor mici.
"Asta înseamnă că actele normative care sunt astăzi în vigoare vor fi şi în perioada următoare în vigoare. În măsura în care Guvernul va avea resurse financiare, vom putea discuta despre majorări", a declarat Boc, precizând că se referă în special la majorarea salariilor şi pensiilor mici. Premierul nu a dorit să răspundă explicit dacă măsura decisă de Guvern presupune îngheţarea salariilor în 2009.
Boc a spus că, în 2009, cheltuielile cu salariile şi pensiile sunt mai mari decât în 2008 pentru că anul trecut au fost decise o serie de majorări ale pensiilor şi salariilor.
Astfel, cei afectaţi de îngheţarea salariilor sunt:
-personalul contractual din sectorul bugetar
-funcţionarii publici
-personalul contractual din unităţile sanitare publice
-personalul din sistemul sanitar-veterinar
-personalul militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională
-personalul civil din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională
-personalul din justiţie
-controlorii financiari din cadrul Curţii de Conturi
-personalul din educaţie
Guvernul a amânat de două ori, anul acesta, termenul de aplicare a actelor normative, prima dată pentru 31 martie şi, ulterior, pentru sfârşitul lunii aprilie.
Premierul Emil Boc susţinea, în urmă cu doar două săptămâni, că vor fi îngheţate salariile bugetarilor de lux, dar promitea majorări pentru angajaţii de la stat care au salarii mici sau medii, de până la 1.700 de lei.
Prin OUG 1/2009, adoptată la începutul acestui an, Guvernul a decis prelungirea termenului de aplicabilitate a actelor normative care reglementează salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar până la 31 martie 2009. În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul a decis prelungirea aplicabilităţii acestora cu încă o lună, până la finele lunii aprilie.
Prin OUG aflată marţi în discuţia Executivului, termenul de aplicare a acestor acte normative, care reglementează salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar, se prelungeşte până la finele anului 2009.
Gheorghe Pogea: Rectificarea bugetară care s-a făcut nu va duce la scăderea salariilor profesorilorGheorghe Pogea a negat faptul că salariile profesorilor vor fi scăzute, dar a confirmat faptul că nu se va mai aplica majorarea de 5%.
"Veniturile salariale ale profesorilor nu vor fi mai mici în 2009 faţă de 2008, dar nu se va mai aplica nici o creştere salarială", a afirmat Gheorghe Pogea.
Sindicatele susţin că nota privind reducerea cheltuielilor a plecat de la Ministerul finanţelor către autorităţile locale şi inspectoratele şcolare.
Potrivit sindicaliştilor, în unele judeţe au fost propuse soluţii pentru încadrarea în bugetele mai mici, ce implică fie reducerea numărului de posturi, fie reducerea veniturilor.
Potrivit FSLI, în judeţele Harghita şi Bihor au fost propuse ambele variante, urmând ca numărul de posturi să fie scăzut cu 2 la sută.
Ecaterina Andronescu se spală pe mâini de disponibilizările din învăţământ
Inspectoratele şcolare au primit o informare de la Ministerul Educaţiei prin care sunt anunţate că trebuie să aleagă între reducerea salariilor profesorilor şi diponibilizări.
Ministerul Educaţiei aruncă rectificarea negativă bugetară în braţele inspectoratelor şcolare. În urmă cu câteva zile, toate inspectoratele şcolare din ţară au fost informate că trebuie să se încadreze într-o sumă mai mică pentru cheltuielile de personal şi este la latitudinea lor dacă reduc numărul de posturi sau reduc salariile. Potrivit Realitatea TV, în judeţul Harghita, inspectoratul şcolar a decis ca numărul de posturi să fie scăzut cu 2 la sută. Cât priveşte reducerea salariilor profesorilor, media pe fiecare judeţ este de 8%. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu a putut fi contactată pentru a explica noua metodă de aplicare a ordonanţelor guvernamentale.
Totuşi, la rectificarea bugetară făcea declaraţii contrar notei trimise inspectoratelor şcolare. “Cele 811,9 milioane de lei nu înseamnă disponibilizări sau scăderea salariilor, ci reprezintă fondul pentru indexarea de 5% (prevăzută iniţial pentru aprilie, n.r.), pe care sperăm să îl recuperăm în septembrie”, explica la acea vreme ministrul Educaţiei. Pentru ziarul Cotidianul, însă, a recunoscut că va fi nevoie să disponibilizeze peste 20.000 de cadre didactice.
Ministerul Finanţelor, Gherghe Pogea, a intrat în direct la Realitatea TV pentru a preciza că decizia Guvernului este alta decât cea a ministrului Educaţiei. “Veniturile salariale ale profesorilor nu vor fi mai mici în 2009 faţă de 2008, dar nu se va mai aplica nici o creştere salarială", a afirmat Gheorghe Pogea.
Boc: Îngheţăm toate salariile, facem eforturi să le plătim
”Vom face un efort consistent şi susţinut pentru a plăti în continuare salariile şi pensiile”, a declarat premierul
În plus, potrivit unui document intern al Guvernului, inspectoratele şcolare vor trebui să concedieze din profesori. Ordinul trimis deja în ţară prevede că de la 1 mai: „fiecare unitate de învăţământ va trebui să scadă numărul de posturi cu 2% (...) decizia în privinţa orelor/posturilor vă revine”
După o şedinţă de guvern de patru ore, premierul Emil Boc a ieşit şi a anunţat „prelungirea termenului de aplicare a ordonanţei privind salariile”, abia la întrebarea ziariştilor explicând, clar, că e vorba despre îngheţarea lefurilor până în decembrie. Dacă până acum câteva săptămâni şeful Executivului, cot la cot cu preşedintele Traian Băsescu, şi liderul celuilalt partid aflat la guvernare, Mircea Geoană, anunţau creşteri ale salariilor şi pensiilor, cu 5%, acum şi-au dat seama că nu au bani.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a explicat motivul: „criza financiară”. Premierul Emil Boc a făcut însă, pe lângă anunţul privind îngheţarea salariilor şi o declaraţie îngrijorătoare „vom face un efort consistent şi susţinut pentru a plăti în continuare salariile şi pensiile”. Premierul a folosit însă, de fiecare dată, sintagma „salariu de bază” şi nu „venituri”, care includ şi sporurile primite.
În acelaşi timp însă, apar şi primele semne că Executivul intenţionează să şi concedieze bugetari. Astfel, într-o notă guvernamentală, inspectoratele şcolare din toată ţara sunt înştiinţate că trebuie să dea afară 2% din profesori.
Explicaţia deciziei de a îngheţa leafa
„În acest an cheltuielile cu salariile şi pensiile sunt mai mari decât cheltuielile din anul 2008, când am avut o creştere economică de 7,8% şi, din nefericire, am fost lăsaţi cu un deficit de 5,2%. Pentru că anul trecut au avut loc creşteri fie de pensii, fie de salarii începând cu diverse luni ale anului şi în 2009 plătim toate aceste majorări care au avut loc la pensii şi la salarii şi, de aceea, vom face un efort consistent şi susţinut pentru a plăti în continuare salariile şi pensiile şi să găsim soluţii pentru creşterea lor”, a spus Boc.
În lipsa unei alte măsuri, ordonanţa aprobată de Guvern reprezintă practic o îngheţare a salariilor în sistemul public, la nivelul actual, până la sfârşitul anului.
Inspectoratele şcolare trebuie să facă reduceri de cheltuieli
Confuzie la nivelul Guvernului când vine vorba de veniturile dascălilor. Ministerul Educaţiei a trimis o notă inspectoratelor şcolare prin care le cere să ia măsuri pentru încadrarea în limitele cheltuielilor cu personalul, mai mici după rectificarea bugetară negativă şi după diminuarea sumelor defalcate din TVA.
Ministerul Educaţiei a cerut inspectoratelor şcolare ca până la 30 aprilie să stabilească măsurile pe care le vor lua, astfel încât să se încadreze în cheltuielile de personal. În 2009, fondul de salarii a fost diminuat în urma rectificării bugetare negative. Au scăzut, totodată şi sumele defalcate din TVA cu 811 milioane de lei, primite de autorităţile locale, prin care se asigura şi plata salariilor din Educaţie. Astfel, fondul de salarii este mai mic cu 8%.
"Per total, fondul de salarii, cheltuielile de personal nu ajung decât 11 luni, dacă nu se iau măsuri nu vom avea bani decât până în luna noiembrie", a declarat vicepreşedintele FSLI, Simion Hancescu.
În judeţele Harghita şi Bihor s-a propus deja reducerea posturilor cu 2%, în timp ce la şcoala specială din Slobozia nu se va mai acorda salariul de merit. Deşi nota Ministerului Educaţiei circulă în toate şcolile din ţară, ministrul Finanţelor susţine că veniturile profesorilor vor rămâne neatinse.
"Fondul de salarii pentru profesori acoperă întreg anul 2009. Pe întreg anul, veniturile dascălilor nu sunt mai mici", a precizat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.
"Acum la referendum am consultat toţi oamenii şi peste 80% vor să protesteze şi să înceapă cu tezele cu subiect unic", a spus preşedintele SLI Cluj, Lucia Cojocariu. Decizia finală va fi luată pe 30 aprilie, după ce vor fi centralizate rezultatele referendumului din Educaţie. Dascălii au avut de ales între boicotarea examenele naţionale, organizarea unui miting de protest şi declanşarea grevei generale.
Surse: Newsin, RealitateaTV, Cotidianul, Gândul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu